• English
  • Magyar

József Burkus

Painter Artist's Website

 

 

Documentation

 

 

 

   

 

   

AZ ARCHÉ FEMINA A KÉPEKEN

 

Burkus József Fényharapások című kiállítása az Elizabeth Hotelben

Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2011. június 03. 19:17

Kétségkívül rendhagyóra sikerült megnyitónak lehettünk szem- és fültanúi a múlt héten az Elizabeth Hotelben. Burkus József festőművész-grafikus Fényharapások című tárlatában a női test lágy érzékisége mutatkozik be, egyszerre sokatmondó realizmussal és továbbéreztető absztrakcióval.

A képeken a finom erotika és a naturalisztikus anatómia megtestesülésének ívei, a fények színes hullámaival keveredve ugyancsak dichotómiát sugároznak, megkülönböztetnek és harmonizálnak is egyben. Burkus József a tárlat megnyitóján megjelentekhez szóló beszédében ars poétikáját, az arché feminát, valamint alkotásai többletjelentéseit ismertette. Ezek után Nagy Károly, Veszprém Város Önkormányzatának kulturális intendánsa, művészeti menedzser nyitotta meg a kiállítást, aki többek között az exhibicionizmus különböző szintjeiről és az emberi test jelentéseiről szóló gondolatait hitelesen, alsógatyában tárta a közönség elé, aminek kétségkívül profán hatása mögöttes tartalmat adott mondanivalójának.

Ezt követően „hivatalosan” is a humoré lett a főszerep, amikor Sándor György, Kossuth-díjas humorista lépett a színre válogatott rögtönzéseivel, hogy improvizált és annak ható, sokrétű gegekkel tovább lazítsa a merevnek egyáltalán nem mondható rendezvényt.

Az intelligens humort alkalmazó nevettető interaktívan, a közönséggel kedveskedve vagy csipkelődve vagy éppen látszólag kiiktatva, valós telefonálása közben adta be elbeszéléseinek finom élceit. A sokatmondó festményekből álló tárlat június 30-ig tekinthető meg az Elizabeth Hotel konferenciatermében.

 

Burkus József. Fotó: Gyulai Hírlap Online

 

Sándor György. Fotó Gyulai Hírlap Online

 

Pannon Tükör a karácsonyfa alatt

2009.12.19. 10:45

Igényes ajándékként a Pannon Tükör kulturális folyóirat idei hatodik száma is a karácsonyfa alá kerülhet. A lap bemutatójára december 17-én én került sor a Göcseji Múzeumban rendezett irodalmi esten. Péntek Imre, József Attila-díjas költő a kiadvány főszerkesztője a zalai szellemi kapacitás bizonyítékaként mutatta fel a lapot. Elmondta, annyi alkotás gyűlt össze, hogy alig fértek bele a folyóirat nyújtotta keretekbe. Egyben reményét fejezte ki, hogy ilyen bőség mellett lehetőség adódik majd a színházban szerzői est bemutatására is.
Burkus József, aki korábban újságíróként dolgozott, manapság pedig a hol fest, hol ír a körülmények hatásáról, a hely szelleméről osztott meg néhány gondolatot.

(Zala-Lap, B. K.)

 

Visitors 

 

Copyright © Burkus József 2011 - 2019.

 

Powered by

Facebook