• English
  • Magyar

József Burkus

Painter Artist's Website

Hírek

Burkus József roncsolva alkot

2014. január 28. 10:30 kultcafé szerző: Kotroczó Melitta

A művész munkásságának azon tűzzománc alkotásait és festményeit mutatja be, amelyek az idő múlását ábrázolják sajátos vizuális eszközökkel.

 

Burkus József festőművész több mint félszáz kiállítással a háta mögött úgy döntött, hogy január 22-i kiállítás megnyitójára nem hív meg szakembereket, hogy száraz szakmai méltatásokat hallhassunk. Maga az alkotó vezette be a jelenlévőket saját világába.

A hivatalos meghívó szerint tűzzománc kiállításra invitálta a közönséget, azonban festményei is helyet kaptak a tárlaton. A különböző képzőművészeti ágak alkotásai és a technikák 

sokszínűsége mellett mégis szellemiségében, koncepciójában rokonok, és egy adott gondolat köré épülnek. Az a bizonyos gondolat pedig az idő, és annak múlása.

– Egy olyan szegmensét mutatom most be munkásságomnak, ahol örökkévaló apró alkotóelemeit, az időt, mint fogalmat próbálom megjeleníteni a magam vizuális eszközeivel – vallja a művész.

Az alkotási folyamat Burkus Józsefnél nagyjából úgy néz ki, hogy elkészít egy felületet, például megfest egy emberi testet, majd elkezdi roncsolni. Eszközökkel, vegyszerekkel, minden elképzelhető formában egészen eddig, míg a felületek össze nem állnak, és művészi értéket nem hordoznak. Tulajdonképpen úgy dolgozik, mint az idő, nyomot hagyva, mindent enyészetté téve. Tűzzománc munkáit pedig kizárólag olyan eljárásokkal hozza létre, amiket a szakkönyvek tiltanak.

A merőben eltérő, és igazán egyedi kiállítás a Tűzben keletkezett világok címet viseli. A tárlat február 15-ig megtekinthető a művelődési ház színháztermi előterében.

 

Burkus József úgy alkot, ahogy a          

szakkönyvekben tiltják. (Fotó: Melega Krisztián)

 

Visitors 

target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/9551458/0/85be46a9/0/"
alt="ingyenes webstatisztika">

 

Copyright © Burkus József 2011 - 2022

 

Powered by

Facebook